Küresel Isınmaya Karşı Duranlar
Küresel ısınmanın önlenmesi ve çevrenin korunması için çalışmalarda bulunan pek çok gönüllü kuruluş ve dernek bulunuyor. Bu kurumların çalışmalarına katkıda bulunmak bizim elimizde. İşte onların bir kısmının listesi:
Küresel Eylem Grubu
3 Aralık 2005’te tüm dünyada eşzamanlı olarak gerçekleşen küresel ısınmaya karşı mitinglerin İstanbul ayağı sayesinde kurulan bir çalışma grubu. Küresel ısınmaya karşı pek çok eylem gerçekleştiriyor.
İnternet sitesi: http://kureseleylem.org
Greenpeace Türkiye
Greenpeace; Avrupa, Amerika, Asya ve Pasifik’te 40 ülkedeki varlığıyla kâr amacı
gütmeyen bir çevre kuruluşu. Küresel bir örgüt olarak Greenpeace, dünya üzerindeki
kritik konular üzerinde çalışmalar yürütüyor:
- Okyanuslar ve yaşlı ormanların korunması,
- İklim değişikliğini durdurabilmek için fosil yakıtların kademeli olarak sonlandırılması ve yenilenebilir enerjilerin teşvik edilmesi,
- Nükleer silahlanma ve nükleer kirliliğe son verilmesi,
- Zehirli kimyasalların ortadan kaldırılması,
- Genleri ile oynanmış organizmaların doğaya bırakılmasının önlenmesi.
İnternet sitesi: http://www.greenpeace.org/turkey/
Doğa Derneği
2002 yılında kurulan dernek tüm Türkiye sathında doğanın yaşamasını sağlamak amacıyla çalışıyor. Merkezi İngiltere’de bulunan Dünya Kuşları Koruma Kurumu’nun (BirdLife International) Türkiye ortağı olan Doğa Derneği, Türkiye’nin 16 ayrı ilinde yürüttüğü çalışmalar ile doğal kaynakların korunması için uğraş veriyor.
İnternet sitesi: http://www.dogadernegi.org/
Doğal Hayatı Koruma Derneği
Türkiye’nin bitki ve hayvan türleri ile bunların doğal yaşam alanlarının değerinin farkına varılması ve koruma altına alınması amacıyla 1975 yılından bu yana etkinlik gösteren bir dernek.
İnternet sitesi: http://www.dhkd.org/
WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı)
1996 yılında Doğal Hayatı Koruma Derneği öncülüğünde kurulan ve 2001’de uluslararası doğa koruma kuruluşu WWF’nin Türkiye ulusal kuruluşu haline gelip WWF-Türkiye unvanını alan Doğal Hayatı Koruma Vakfı, Türkiye’nin biyolojik çeşitliliğini korumak ve doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımını sağlamak amacıyla çalışmakta.
İnternet sitesi: http://www.wwf.org.tr/
Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma (TEMA) Vakfı
Türkiye’de doğal varlıkların ve çevre sağlığının korunması, erozyonla mücadele, toprak örtüsü ve toprağın korunması ve ağaçlandırmanın önemi hakkında kamuoyunu eğitmek ve bilinçlendirmek; hükûmetleri erozyonla mücadelede, gerçekçi ve uygulanabilir politikalar üretme ve uygulamaya teşvik etmek; biyoçeşitlilik, toprak, su ve doğal çevrenin korunmasına ilişkin politikaların oluşturulmasına yardımcı olmak ve çölleşmeyle mücadele etmek amacıyla 1992 yılında kurulmuş bir vakıf.
İnternet sitesi: http://www.tema.org.tr/
Bunların dışında ÇEKÜL, Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği, DenizTemiz Derneği/TURMEPA, Temiz Enerji Vakfı gibi pek çok kuruluş ve ayrıca yerel olarak çalışan pek çok dernek de bulunuyor. Yaşadığımız şehirdeki bu tür derneklere de ulaşabilmemiz çok zor değil.
kaynakiştegenç