Tiyatro yaşamın aynasıdır... Ana Sayfa
Forum Anasayfası Forum Anasayfası >10 - HABERLER >Çevre Ve İyilik Haberleri
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

Kilitli ForumAlışverişin efsanesi file

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
Mesaj
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
terapist Açılır Kutu Gör
Yönetici
Yönetici
Simge

Kayıt Tarihi: 01.Ocak.2007
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 1803
  Alıntı terapist Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: Alışverişin efsanesi file
    Gönderim Zamanı: 12.Şubat.2009 Saat 13:59
Alışverişin efsanesi file geri dönüyor 

Bir dönemin alışverişlerdeki vazgeçilmez unsuru olan file kullanımı tekar yaygınlaştırılacak. Çevre Yönetimi Genel Müdürü Lütfi Akça, alışverişte plastik poşet yerine file ve kese kağıdı kullanılacağını, bu konudaki eylem planının son aşamaya geldiğini söyledi.
Akça, AA muhabirine yaptığı açıklamada, plastik poşetlerin başlı başına bir çevre sorunu olduğunu, 100-150 yıl boyunca doğada kaldığını ifade etti.
Plastik poşetlerin çöplerde, depolamada ve ayırmada sorun çıkaran bir atık olduğuna işaret eden Akça, çöp depolama alanlarının çabuk dolmasına da neden olduğunu, yakma ve benzeri şekilde bertarafı yaygın olmadığından bu durumun büyük problem teşkil ettiğini anlattı.
Lütfi Akça, konuyla ilgili çok sayıda şikayetle karşılaştıklarını belirterek, "Vahşi depolama alanlarında bunlar rüzgarla sağa sola uçarak arazilere, otlaklara gidiyorlar. Hatta bize zaman zaman samana veya ota karışıp hayvanların ölümüne yol açtığı yönünde şikayetler geliyor" dedi.
Türkiye’de son yıllarda gereksiz bir poşet kullanma alışkanlığı geliştiğini ifade eden Akça, diğer toplumlarda poşet kullanımının bir şekilde sınırlandırılmaya çalışıldığını söyledi.

"TEK KULLANIMLIK ÜRÜNLER ÇEVRE DÜŞMANI"
Çevre Yönetimi Genel Müdürü Akça, sadece poşetler değil, bir kere kullanılıp atılan bütün ürünlerin çevre düşmanı olduğuna dikkati çekerek, "Mesela kalemlerde kullanılan kaynağa, emeğe yazık. Ben dolma kalem kullanıyorum. Tek kullanımlık tükenmez kalem, traş bıçağı gibi ürünler kullanmak kesinlikle çevreci yaklaşım değil. Bunların artık terk edilmesi gerektiğini düşünüyoruz" diye konuştu.
Plastik poşetlerin dışında pikniklerde kullanılan çatal, bıçak gibi eşyaların da denetim altına alınması gerektiğini ifade eden Akça, bazı ülkelerde bunun için ilave vergiler uygulandığını ya da tamamen yasaklandığını bildirdi.
Çevre ve Orman Bakanlığı’nın bu konuda bir çalışma hazırladığını kaydeden Akça, şunları söyledi:
"Bu konudaki çalışma tam sonuçlanmadı. Tamamen yasaklanması, marketlerde parayla satılması, ilave çevre vergisi konması gibi bir takım alternatifler var. Bunları değerlendiriyoruz. İlgili kurumlarla görüşerek plastik poşet kullanımını sınırlandıracağız. Bunun yerine file kullanımını yaygınlaştırma, kese kağıdını geri getirme gibi düşüncelerimiz var. Yaygınlaştırmak için marketlere file dağıtmayı düşünebiliriz. Konuyla ilgili eylem planı son aşamaya geldi."

Yukarı Dön
Misafir Açılır Kutu Gör
Misafir
Misafir
  Alıntı Misafir Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 13.Şubat.2009 Saat 09:04
Bildiğim kadarıyla Migros'un çevreci poşetleri var bir tek. Oxo- bio-çözünür” teknolojisiyle üretilen poşetler, doğaya bırakıldığı zaman 12-24 ay içerisinde biyolojik olarak çözünüyor. Normal bir plastiğin doğada çözünebilmesi ise en az 100 yıl sürüyor. Tabi bu genede tam bir çözüm olarak görünmüyor.
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums® version 9.50 [Free Express Edition]
Copyright ©2001-2008 Web Wiz

Bu Sayfa 0,133 Saniyede Yüklendi.