Gölgenin en güzel oyunu Karagöz
Karagöz’üyle Hacivatıyla, Zenne’si ile , Tuzsuz Deli Bekir’i ile sihirli bir perdenin ardında bizleri, kültürümüzün en renkli hikayeleriyle buluşturan, yüzyıllara dayanan bir geleneğin en güzel örneği olan “Karagöz ve Hacivat” gölge oyunu ilk defa bu kadar kapsamlı bir organizasyonla ele alınarak İstanbullularla buluşuyor.
Geleneksel Ramazan eğlencelerinin de en önemli unsuru olan, bir yandan eğlendirirken diğer bir yandan toplumsal bir bilinç oluşmasını da sağlayan “Karagöz ve Hacivat” uzun yıllardır sadece bir mizah unsuru olarak ele alındı.
Kültürel Değerlerimize ve tarihi mirasımıza hak ettikleri değeri verme hedefini taşıyan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültürel ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı Kültür Müdürlüğü halk kültürünün en önemli kahramanlarından Karagöz ve Hacivatın kendi tarihsel ve kültürel mirasları içerisinde ele alınmasını sağlamak ve gölge oyununun dünya çapındaki örneklerini İstanbullularla buluşturmak amacıyla bir hafta sürecek Uluslararası bir sempozyum düzenliyor.
07-12 Nisan 2009 tarihleri arasında düzenlenecek olan sempozyum kapsamında gölge oyunu üzerine birbirinden güzel sergiler, film gösterimleri, yurt içinden ve yurt dışından oyunlar sergilenecek. Dünyanın pek çok bölgesinden “Gölge Ustaları” sempozyum kapsamında İstanbul’a gelecek.
Açılışı, 07 Nisan Salı günü saat 20.00’de Muammer Karaca Tiyatrosunda yapılacak olan sempozyumun ilk gününde Hong Kong Puppet and Shadow Art Center “Turnakuşu ve Kaplumbağa isimli oyunlarını sergileyecekler.
10 Nisan 2009 tarihinde 10.00-18.30 saatleri arasında Atatürk Kitaplığı’nda tarihi kültür mirasımız Karagöz sanatı, gölge oyununun doğuşu ve gelişimi, yayılması ve Türk gölge Tiyatrosu üzerine bir oturum gerçekleştirilecek.
“Karagöz Sempozyumu kapsamında Atatürk Kitaplığı’nda düzenlenecek olan açık oturuma konuşmacı olarak Robin Ruizendaal, Karim Dakrou, Zaki Kourdilou, Nabil Baght, Fan Pen Chen, Deborah Maurice, Fransesco Ferramosca, Tacettin Diker, Mevlüt Özhan, Alpay Ekler ve Cengiz Özek katılacak.
UNESCO’nun Karagöz’ü dünya sözlü kültür mirasına kabul etmeye çalıştığı şu günlerde oldukça büyük öneme sahip olan sempozyum programını Karagöz sanatçısı ve Uluslararası Kukla Festivali Genel Sanat Yönetmeni Cengiz Özek hazırladı.
Sempozyum süresince Çin’den Hong Kong Pupuet and Art Center, İtalya’dan Il Teatro Le Giravolte, İstanbul Hayal Tiyatrosu, Enver Şenyar, Üsküdar Karagöz Tiyatrosu, Tacettin Diker, Ümraniye Balakin Çocuk Tiyatrosu, Ahşap Çerçeve, Cengiz Özek Kukla Tiyatrosu sahne alacak.
Sempozyumda ayrıca Endonezyalı gölge oyunu sanatçısı ve Karagöz sanatçıları üzerine hazırlanmış üç ayrı belgesel film (Gölgenin Canı, Gölge Ustası, Hayal) gösterimi yapılacak.
Yine sempozyumla ilgili etkinlikler arasında İstanbul Şehir Müzesi Karagöz Koleksiyonu’ndan bir seçkiden oluşan ve Atatürk Kitaplığı’nda yer alacak olan Karagöz Figürleri Sergisi 7-18 Nisan tarihleri arasında izlenebilecek.
Cengiz Özek tarafından verilecek Karagöz workshopları ise Beyoğlu Kukla İstanbul’da yer alacak.
Bir hafta boyunca birbirinden renkli etkinliklerin düzenleneceği Uluslararası Karagöz Sempozyumu bütün sanatseverlere açıktır.