BAYAN kelimesi üzerine... R.Sinan AKBAŞAK |
Yanıt Yaz |
Yazar | |
Sinan
Yönetici Kayıt Tarihi: 22.Eylül.2008 Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 98 |
Alıntı Cevapla
Konu: BAYAN kelimesi üzerine... R.Sinan AKBAŞAK Gönderim Zamanı: 15.Ağustos.2019 Saat 14:59 |
BAYAN kelimesi üzerine...15 Ağustos 2019, 14:33 Kullanımı gittikçe artan bu kelime ile araştırmam ve anılarım... 1977 yılının başlarında konservatuar çalışmalarında gerek görülünce karşı karşıya kaldığım ödevi biraz zor da olsa anlatacağım. Hocam( Hala çok ünlü bir usta, eğitimci) çalışma sırasında bazı kelimeleri kullanırken zorlandığımı fark edince, eğer bir kaç kelimeyle kızarıyorsan zor... Bir konu vereceğim araştıracak bulacak ve bizimle burada tüm detayları paylaşacaksın dedi. Ödev konusu ise bir pavyonda profesyonel çalışan 'Kadınların sunum şeklini' tüm detayları ile anlatmanı isteyeceğim. İster sanatçı gözüyle bak ister erkek gözüyle ama olabildiğince yalnız ol ve herkesin arasında not alma sopa yersin. Gördüklerini kafana yaz ve bizimle paylaş... Çok zor da olsa ilk yaptığım araştırma sonucu gitmem gereken yerin Maslak Ayazağa Çiftlik
mevkii olduğunu öğrendim. Bu gün iğne atsanız yere düşmeyen yerler o
günlerde bomboş çayır hatta ıssız tehlikeli yerlerdi. Konuyu çok
detaylandırmadan araştırmama geçeyim bir an önce... Bir pavyona
girdim... Kalabalık müthiş. Ne kadar şekilsiz insan varsa orada gibi
geldi. Vasat, sıradan giyimliyim hiç dikkat çekme durumum yok. Alt
katlar bir şeylerin yenilip içildiği 15. sınıf restoran görünümünde üst
katlar genelevin sunum yeri... Çevrede kırk elli tane tavuk kümesi
şeklinde barakalar var ilişki buralarda gerçekleşiyormuş. İğrenç kokulu iğrenç görünümlü her şeyiyle iğrenç, ama inadım inat devam edeceğim. Aşağı, yukarı,
komşu pavyon, az ilerdeki, nerdeyse beş altı pavyonu geziyorum. Bir
yandan da birisi görürse diye ödüm kopuyor ve müthiş bir suçluluk
yaşıyorum. Çok sevdiğim bir kız arkadaşım var ona nasıl anlatırım diye
perişanım. Neyse iş sıradanlaşınca 'Bayan ' kelimesini kullandıklarını
farkettim ki en çok burada bu kadar kullanıldığına şahit oluyordum, Nedenini incelemeye koyuldum. Artık
ne zaman bir yerde bayanlar, biz bayanız, bayanlar tuvaleti, bayan yanı
kelimelerini duysam çok üzülürüm. Ama işin en zor tarafı benim uğruna
üzüldüğüm insanlar o kelimeyi iltifat olarak görüyor, şanlı 'Kadın'
kelimesinin kendilerini aşağıladığını zannediyorlar... Ne yazık. |
|
Yanıt Yaz |
Forum Atla | Forum İzinleri Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma Kapalı Forumda Cevapları Silme Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme Kapalı Forumda Anket Açma Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma |