Tiyatro yaşamın aynasıdır... Ana Sayfa
Forum Anasayfası Forum Anasayfası >2 - ÇALIŞMALARIMIZDAN >ÇOGET Çocuk ve Genç Tiyatrosu Oyun Atölyesi
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

Kilitli ForumAnalitik Düşünme ve Analitik düşünmeyi geliştire

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
Mesaj
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
Sinan Açılır Kutu Gör
Yönetici
Yönetici


Kayıt Tarihi: 22.Eylül.2008
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 98
  Alıntı Sinan Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: Analitik Düşünme ve Analitik düşünmeyi geliştire
    Gönderim Zamanı: 19.Aralık.2017 Saat 18:16

Analitik Düşünme ve   Analitik düşünmeyi geliştirebilme...

Analitik düşünmek “bir problemi çözmek için, bilgileri ayrıştırarak ve sorunu oluşturan öğeleri göz önüne alarak sonuca varmak için yürütülen sistematik düşünme tarzı” olarak tanımlanır. Ancak nasıl ve ne şekilde bu düşünce tarzı öğrenilir veya geliştirilir sorusunu sorduğumuzda çoğumuz cevabını veremeyiz çünkü analitik düşünmenin henüz keşfedilmiş kesin bir yolu, yöntemi yoktur.

Ancak aşağıda okuyacağınız maddeler bir nebze de olsa bu düşünme yeteneğinizi geliştirmenize olanak sağlayacaktır.

Aktif  Teknikler Kullanarak

1-Matematik problemlerini çözmek.

Matematik problemlerini çözmek analitik becerileri geliştirmenin en yaygın yollarından biridir. Matematik problemlerinde size bir bilgi verilir ve bu bilgiyi kullanarak problemin çözümüne ulaşmanız beklenir, aslında bu birazda dedektiflik oyununa benzer ama elbette cevaba ulaşabilmeniz için belli matematiksel kuralları bilmeniz gerekir. Günlük hayatta da matematik problemleri sıklıkla karşımıza çıkar, önemli olan bunları çözmek için zaman ayırmak ve gerekli altyapı eksiklerini tamamlamaktır.

2-Beyin jimnastiği oyunları oynamak.

Bulmaca çözmek sizi sistematik düşünmeye alıştırır ve sonuç olarak düşünme becerinizi geliştirmeye yardımcı olur. Beyin oyunları, eğlenirken aktif olarak analitik becerilerinizi geliştirmenin eğlenceli bir yoludur. Örneğin çapraz bulmaca, kare karalamaca, mantık oyunları, Sudoku ve bunun gibi daha birçok farklı biçimde planlanmış oyunlardan birini tercih edebilirsiniz. Aslında bazı masa oyunları da aynı işi görebilir. Satranç, dama, Go, Scarabble bunlardan birkaçıdır. Günümüzde video oyunları başında zaman geçiren çok. Ancak güzel haber bazı strateji oyunları da analitik düşünceyi geliştirmede işe yarar.

3-Bir tartışma ya da okuma kulübüne katılın.

Analitik becerileri geliştirmek için bir başka harika yol okumaktır elbette. Ancak eğer bunu sistemli bir grup eşliğinde yaparsanız hem farklı insanlarla bir arada olursunuz, hem de fikirleri, edebiyatı ve sorunları eğlenceli bir ortamda tartışma imkânına sahip olursunuz. Böylece kendinizi daha iyi ifade eder,  diğer kişilerle konuşma ve etkileşimde bulunma becerisine sahip olursunuz. Bu tip sosyal grupları kısa bir araştırma ile birçok yerde bulabilirsiniz.

Pasif Teknikler Kullanarak

4-Kendiniz için bir veri tabanı oluşturun.

 Ne kadar çok şey öğrenirseniz, dünya hakkında ne kadar çok bilgi sahibi olursanız, karşılaştığınız problemleri anlamak ve çözmek sizin için o kadar kolay olur. Bilginizi arttırmak için farklı konularda çok okumanız, konferanslara, akademik konuşmalara katılmanız, doğru bilgi kaynaklarına ulaşarak internet ağını size fayda sağlayacak biçimde kullanmanız tavsiye olunur.

5-Düşünmek için vakit ayırın.

Bir karara varmadan önce düşünün, kendinize hiçbir şey yapmadan düşünmek için boş zamanlar ayırın. Girdi ve çıktılara odaklanın, hamle yapmak için acele etmeyin. En kolay ve en hızlı gibi gözüken çözüm bazen en doğru çözüm olmayabilir.

6-Dünya görüşünüzü genişletin.

Bir şeyi sil baştan yapmanız gerekmiyor ve dünya görüşünüz yıllar içinde yaşadığınız toplum tarafından şekillenmiş olabilir. Dünya görüşünüzü genişletmek zaman alır. Ancak dünyaya bakış açınızı değiştirmek, eninde sonunda bilgiyi daha iyi değerlendirmenize ve farklı fikirleri ve sonuçları analiz etmenize yardımcı olur. Dünyada olan biteni anlayabilmek için kendi dini, siyasi ve kültürel gerçeklerinizin dışına çıkmaya çalışın. Sizin görüşünüze uymayan fikirleri anlamaya çalışın. Farklı insanlarla tanışın, yeni kültürler tanıyın mümkün oldukça. Aslında tanıştığınız her yeni kişiyle görüş farklılığında olsanız bile özde ne kadar aynı olduğunuzu görmek bakış açınızı genişletecektir.

7-Bağlantılar arayın.

Günlük hayatımızdaki pek çok şey birbirine bağlı. Doğada ve çevrenizde gerçekleşen olaylar arasındaki bağlantıları keşfederek, analitik becerilerinizi geliştirmeye yardımcı olursunuz. Nedenleri, sonuçları, benzerlikleri düşünün. Görünenin ötesine bakın. Öğrendiğiniz yeni bilgiler ile eski bilgilerinizi bütünleştirin. Tarihi olaylar ile günümüzde yaşanan olaylar arasındaki ilişkileri fark edin.

8-Ayrıntılara dikkat edin.

Detaylara odaklanmak analitik becerilerin gelişiminde son derece önemlidir. Örneğin, bir ormanda dolanırken tek tek  ağaçları ve onların birbirinden farklılığını görmeye çalışın. Yeni insanlarla tanışırken isimlerini, neler giydiklerini ve onları herkesten farklı kılan özellikleri aklınızda tutun.

9-Sorgulayın.

Karşınıza çıkan yeni bilgileri olduğu gibi, kabul etmeyin, nedenlerini anlamaya çalışın, eleştirisel bakın, asla kolay yola kaçıp ezberlemeyin.

Kazandığınız Becerileri Hayata Geçirme

10-Yeni sorumlulukları üstlenin.

Analitik becerilerinizi düzeltmek için biraz zaman harcadıktan sonra, onları yeni sorumluluklar alarak sınava sokun. Akademik, kişisel veya mesleki yaşamınızda yeni görevler almak, üzerinde çalışmakta olduğunuz becerileri geliştirmenize olanak tanır. Yeni bir iş başvurusunda bulunun. Bazı gönüllü çalışmalar üstlenin. Bu gönüllü çalışmalar analitik becerilerinizi kullanmanıza ve başkalarına yardım etmenize olanak sağlayacaktır.

11- Kendinize meydan okuyun.

Karmaşık sorunları yardım almadan çözmeye çalışın. Bir matematik problemini hesaplamak için bir hesap makinesi kullanmak yerine, kafanızda veya kağıda uygulayın. En kolay çözüm yolundan kaçının. Bunun yerine, bir şeyi çözmenin zor yolunu seçerek kendinizi test edin.

12-Çevrenizdeki insanları da  analitik düşünme konusunda bilgilendirin.

Tebrikler…Artık analitik becerilerinizden eminseniz, başkalarının becerilerini geliştirmeye yardımcı olun. Bu biçimde kendi becerilerinizin de üzerinde çalışmaya devam edeceksiniz. Belki de deneyimlerinizi yazabilirsiniz. Şimdiden kolay gelsin.

Sibel Çağlar

Teşekkürlerimizle...




                                   .....................................

Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums® version 9.50 [Free Express Edition]
Copyright ©2001-2008 Web Wiz

Bu Sayfa 0,090 Saniyede Yüklendi.