Tiyatro yaşamın aynasıdır... Ana Sayfa
Forum Anasayfası Forum Anasayfası >11 - HEPİMİZ İÇİN >GENÇLERE DAHA ÇOK UYAR
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

Kilitli ForumCV yazma teknikleri

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
Mesaj
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
terapist Açılır Kutu Gör
Yönetici
Yönetici
Simge

Kayıt Tarihi: 01.Ocak.2007
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 1803
  Alıntı terapist Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: CV yazma teknikleri
    Gönderim Zamanı: 18.Mayıs.2009 Saat 08:58

Önemli bir mesele: CV

Önemli%20bir%20mesele:%20CVCV (Curriculum Vitae); yani özgeçmiş. İster deneyimsiz, ilk kez işe ya da staja başvuracak bir amatör olun, ister üç sayfayı doldurmaya yetecek kadar tecrübesi bulunan biri. Her durumda CV’nizi yazmak; yani kendinizi tanıtmak ve müstakbel işvereninize sunmak zorundasınız. O halde bunu en iyi şekilde yapmak için bilmeniz gerekenleri öğrenmekte fayda var.

Önerimiz, öncelikle kendinizi işveren yerine koymaya çalışmanız. Sizin ne gibi özellikleriniz, nasıl bir farkınız var ki karşınızdaki sizi işe almak istesin, bir düşünün. En olumlu ve güçlü taraflarınızı özenli ve farklı bir şekilde ortaya koymanız gerekiyor; işin özü bu.

CV yazmak hakkında hiçbir bilginizin olmadığını varsayarak en temelinden ele alalım işi isterseniz. Biliyorsanız da arada işinize yarayacak bir ipucuna rastlayabilirsiniz.

CV’nizin bilgisayarda, okunaklı bir fontla, iki sayfayı geçmeyecek bir biçimde yazmanız ve giriş olarak bir ön yazı yazmanız gerektiğini söyleyerek işe başlayalım. Cümleleriniz ve ifadeleriniz doğru, imla kurallarına uygun olmalı, yazdıklarınız gerçeği birebir yansıtmalı. Bilgiler zaman sıralamasına göre yazılmalı; en sondan başlayarak en başa doğru bir sıradan bahsediyoruz. Yani en son mezun olduğunuz okul en başta yazılmalı.

CV’nizi bölün

CV’nizin bölümleri anlaşılır biçimde ayrılmış olmalı. Hedef, eğitim, varsa iş ve staj tecrübesi, yabancı dil ve bilgisayar bilgisi, varsa aldığınız spesifik eğitimler ve katıldığınız kurslar, kişisel bilgiler ve özellikler, son olarak da referanslar, CV’nizde mutlaka yer alacak olan bölümler.

Önemli%20bir%20mesele:%20CVHedef bölümü, CV’yi okumaya başlayan kişinin ilgisini uyandıracak kısa ve cazibeli bir paragraf olmalıdır. İş hayatında varmak istediğiniz nokta, sizin ilgili pozisyona uygun olduğunuzu düşünmenizin nedeni ve işe katacağınız değer; bu bilgileri öz bir şekilde verin.

Eğitim bölümünde ilköğretim bilgilerinizi vermeniz beklenmez. Lise ve sonrasına dair bilgiler aranır. Üniversitede, başvurduğunuz iş ve pozisyona uygun düşecek dersler aldıysanız bunu eğitim bölümünde mutlaka belirtin. Aynı şekilde konuyla ilgili bitirme tezi, ödev vs hazırladıysanız bunlara da yer vermekte fayda var.

Katıldığınız staj programlarında ne görevde olduğunuz ve yaptığınız işler, varsa daha önceki iş deneyiminizde hangi pozisyonda çalıştığınız ve sorumluluklarınız bu bölümde yer vermeniz gereken noktalar. Bunları fazla uzatmadan, kısa cümleler kurarak, konuyla ilgili olanlara öncelikli şekilde yer vererek belirtin. Fazla uzun CV’ler genellikle okun

Önemli%20bir%20mesele:%20CVYabancı dil ve bilgisayar bilginizi yine öz bir şekilde açıklayın. Hangi yabancı dili ne ölçüde biliyorsunuz (temel orta ya da ileri düzey), bilgisayar programlarından hangilerine hakimsiniz, internet bilginiz nedir gibi soruları kısaca yanıtlayın.

Okul eğitiminiz dışında katıldığınız seminerler, devam ettiğiniz kurslar varsa onları da maddeler halinde açıklayın. Tarih, aldıysanız sertifika, eğitim kurumu bilgilerini verin.

Kişisel bilgilerinizi verirken iki şekilde düşünün: Birincisi açık adresiniz, size her zaman ulaşılabilecek telefon ve e-posta bilgileri, ikincisi ise sizi kısaca anlatan bir cümle ile ilgi alanlarınız ve varsa üyelikleriniz, ek projeleriniz. İsminizi CV’nin en üstüne yazın. Erişim bilgilerinizi özgeçmişin en altında ayrı bir çerçeve içinde gösterebilirsiniz. Doğum yeri, yılınızı ve medeni halinizi de yine en sonda kısa bir cümle halinde verin.

İlgi alanlarınızı belirtirken "kitap okumak, sinemaya gitmek, müzik dinlemek" gibi standart cümleciklerin size pek faydası olmayacağını hatırlayın. Bunun yerine takım çalışmasına yatkın olduğunuzu gösteren sporlar, araştırmaya önem verdiğinizi belli eden hobiler, sosyal ve hareketli olduğunuzu hissettirecek aktivitelerden bahsetmek daha iyi sonuç verir. Örneğin "voleybol, bilimkurgu sineması arşivi oluşturmak, trekking turlarına katılmak, koro üyeliği" gibi faaliyetler daha çok dikkat çeker.

Tabii bu bilgiyi şöyle değerlendirmek lazım: Bir derginin editörlüğüne aday olan kişinin kitap okumak, dergi arşivlemek gibi hobileri varsa belirtmemesi saçma olur. Demek istediğimiz, başvurduğunuz işe uygun bilgileri verin. Düşünüp taşının, ölçüp biçin. CV hazırlamak ince iş zira.

Gerçekten ilgilenmediğiniz bir şeyi faydası dokunur diye yazmaktan bahsetmediğimizi bir daha hatırlatalım. Ayrıca örneğin üniversitedeki kulüp üyelikleriniz, katıldığınız gönüllü aktiviteler, yaptığınız çeviriler gibi işler de bahsettiğimiz "üyelik ve proje" başlığı altında yer alacaklara örnek olabilir.

Önemli%20bir%20mesele:%20CVReferans bilgilerinize  CV içinde yer vermeniz genellikle beklenmez. "İstendiğinde verilebilir" şeklinde bir ifade yeterli olur. Tabii ki bunun için istenmesini beklemeden referans bilgilerinizi hazır etmenizde fayda var. Aile ferdi olmayan kişilerin (üniversiteden bir hocanız, staj yaptığınız ya da çalıştığınız yerdeki yöneticiniz en makbul olanlar) sizin hakkınızda söylediği güzel şeyleri profesyonel bir dille kağıda döktükleri referans mektuplarını dosyanızda tutmanız yararınıza olur.

Kendinizi gösterin

Başvurduğunuz yere büyük olasılıkla sizinkinden başka bir ton CV daha gidiyor. Bunların hepsinin aynı ilgi ve dikkatle okunduğunu zannetmeyin. Sizi ve CV’nizi öne çıkaran bir farkınız, bir özelliğiniz olmalı. Sizin o şirkete pozitif anlamda katkınız olacağı hissedilmeli. Uyumlu, takım çalışmasına yatkın bir çalışan olacağınız güveni satırlarınızdan damlamalı.

Önemli%20bir%20mesele:%20CVPeki bunu nasıl yapmalı? Dediğimiz gibi, kişisel bilgilerde bile "sinemaya gitmek" yerine "koro çalışmalarına katılmak" yazmanız karşı tarafın kafasına bir şey sokuyor sizin hakkınızda. Özgeçmişinizi yazarken imlaya, doğru cümle kurmaya dikkat etmek, eğer başvurduğunuz yerin iş alanı ile ilgili olmayan deneyimleriniz varsa sayfa sayısını azaltmak pahasına da olsa bunlara yer vermemek, özgeçmişin önüne mutlaka bir önyazı ekleyerek başvurduğunuz şirket hakkında araştırma yaptığınıza dair ipuçlarını vermek özellikle yapmanız gereken şeyler. Neden bu şirketi seçtiniz ve oraya başvurdunuz, hedefiniz ne, nasıl bir poziyonda çalışmak istiyorsunuz; bunları kısaca belirteceğiniz yer de yine önyazı bölümü.

Dikkat dikkat

CV’nizi yazarken "şu okulu bitirdim, şu projeye katkıda bulundum, şurada staj yaptım" gibi "ben" ifadesini öne çıkaran cümleler kurmamayı tercih edin.

Bir sayfalık sade bir CV en güzeli. Derli toplu ve güleryüzlü bir resim eklemek iyi olur.

CV’nizi on-line olarak, elden ya da posta ile iletebilirsiniz. Eğer on-line olarak göndermiyorsanız, seçtiğiniz kağıt ve zarf konusunda dikkatli olmanızı öneririz. Zevkli seçilmiş kaliteli bir kağıdı eline alan kişinin bu kadarcık şeyden bile olumlu etkilenmesi mümkün.

Başvurunuzu yaptıktan bir hafta sonra sonucu kontrol edin. Takip etmeniz hem sizi rahatlatır hem de ilgili olduğunuzu gösterir. Tabii karşıdakini her gün arayarak bunaltmamak koşuluyla.

Önyazı dediğimiz şey...

CV’ye bir önyazı eklemek gerektiğinden bahsedip durduk. Bu o kadar önemlidir ki, bazı işverenler sadece önyazıyı okuyup beğenmediyse gerisini bir kenara bırakır. Siz önyazıyı bir formalite gibi düşünüp ikinci plana atarken karşıdaki bunun tam tersini düşünür genellikle.

Önyazı, CV’nizin bir özeti değildir. Daha kişisel, daha kendinizi gösterdiğiniz bir bölümdür. Burada düzgün ve abartıdan uzak cümleler kurmanız, sizin iletişim ve anlatım becerinizle ilgili sağlam ipuçları verir.

Önemli%20bir%20mesele:%20CVÖnyazı yazarken bir kişiye hitap etmek en doğrusudur. Bunun için şirketi arayarak ilgili ismi doğru olarak öğrenmek gerekir.

Kendine güvenen ve görüşmeye gitmek istediğini açıkça belirten, neden sizin ilgili pozisyona uygun olduğunuzu açıklayan cümleler kurmalısınız.

Sonunda da karşınızdakini CV’ye davet ettiğinizi belirten bir ifadeyle kapanışı yapabilirsiniz. Hatta cevabı almak ve görüşme tarihini öğrenmek için arayacağınızı bile belirtebilirsiniz.

Yaratıcılık

Bu arada belirtmeden geçmeyelim; elbette ki dikkat çekmek ve benzerlerin arasında kaybolmamak için bambaşka yollar deneyebilirsiniz. Yeter ki özenli ve saygılı ifadenizi bozmayın.

Elbette interneti verimli kullanmak, iş bulma sitelerine üye olmak ve takibini dikkatli yapmak da çok önemli. Bu sitelerin bazıları şunlar: kariyer.net, insankaynaklari.com,

Başarılar
 
 
iştegençeteşekkürler
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums® version 9.50 [Free Express Edition]
Copyright ©2001-2008 Web Wiz

Bu Sayfa 0,133 Saniyede Yüklendi.