Tiyatro yaşamın aynasıdır... Ana Sayfa
Forum Anasayfası Forum Anasayfası >16 - ÖNERİLERİNİZ >İstek, Öneri ve Eleştrileriniz
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

Temiz Türkçe

Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
Yeda Açılır Kutu Gör
Moderatör
Moderatör
Simge

Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 55
  Alıntı Yeda Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: Temiz Türkçe
    Gönderim Zamanı: 20.Eylül.2008 Saat 03:25
Arkadaşlar aşağıdaki yazılar kaynağı belirtilmiş bir siteden alıntıdır.Bunları sizinle paylaşmak istedim.Gün geçtikçe yitirdiğimiz birçok değerin arasında yerini almakta Türkçe'miz.Bu yüzden biz gençler çevremizdeki insanlardan daha bilinçli olmak durumundayız.Gelecek nesiller bize emanet ve onlara kötü bir Türkçe miras bırakarak haksızlık yapamayız.Biliyorum ki bir çoğunuz bu durumdan rahatsız...Sizden ricam hayatımızın her alanında göstereceğimiz bu özeni forum sayfası içinde de göstermeniz.Teşekkürler gençlikSmile
 Türkçe'ye Davet ediyorum!
Başlık davet olunca yeni bir şeylere davetiye çıkardığımız gibi bir anlam ortaya çıkabilir. Bizim davetimiz sadece özümüze, kendi öz benliğimize sahip çıkmaya bir davettir.

Çarşıya çıkıp etrafımıza baktığımızda, dükkân sahiplerinin bile ne anlamına geldiğini bilmediği bir dizi isimleri hepimiz de görüyoruz. ?ahsen ben bunları görüntü kirliliği olarak niteliyor ve üzülüyorum. Hatta zaman zaman bazı yörelerimizde yapılan “Türkçe Dükkân İsimleri” kampanyalarının tüm Türkiye’ye yayılmasını arzuluyorum.

Batılılaşmanın bir parçası olan ve özellikle İngilizce’nin “dünya dili” diye yutturulmaya çalışıldığı bir ortamda özellikle dilimize daha fazla sahip çıkmanın gereği ortaya çıkıyor.

Bu satırları okurken yabancı dil öğrenimine karşı olduğumuz da düşünülmesin. “Yabancı dil öğrenimine evet, yabancı dille eğitime hayır” kampanyalarına destek verenlerdeniz.

“Bir lisan daha öğrenmek” fikri şüphesiz meziyettir. Ancak ikinci bir lisan öğrenirken bilerek yapılan söylemlerle Türkçe'yi yozlaşma uğratmak vatan hainliğidir.

Avrupa ve Amerika’nın Türkler üzerinde ve özellikle Türkiye üzerinde oynadıkları oyunları kabullenerek hareket etmek zorundayız. Buna göre ilim adamlarımızın, çalışmalarındaki titizlikleri bizler için önemini artırmaktadır. Çünkü batının kendisi için geliştirdiği çok sayıdaki kavrama balıklama atlamak, Türk ve Türkçe yobazları için adeta bulunmaz fırsat. (Bilmeden yapanlar da var elbette.) İşte bu fırsatları değerlendirenler başarı da kaydediyorlar. Aksi halde benliğimizi, kültürümüzü kaybediyor olamazdık.

Türkçe mücadelesini ve Türk mallarının tüketilmesi kampanyasını her zaman tekdirle karşıladım. "Türkçe bilim dili olamaz diyenler yalan söylüyor, Türkçe evrensel ve matematiksel bir dildir” sözü karşısında durup düşünmemiz gerekir. Yeryüzünde 2800’e yakın dil konuşulduğu tahmin edilmekle birlikte, Türkçe'nin en yaygın dil olduğu da bilinmektedir.

Yabancı dil öğrenmek hevesi dün olduğu gibi bugün de amacını aşmaya devam etmektedir. Geçmişte konuyla ilgili bazı milletvekillerince önergeler verildi ve en azından Türkçe işyeri isimleri teşvik edilsin denildi. “Türkçe elden gidiyor, koruma kanunları çıkaralım, yaptırım uygulayalım” denildi. Ama TBMM o kadar yoğun ki bunlara bir türlü sıra gelmedi. Sıra geleceğe de benzemiyor.

1900’lü yılların başında, tamamen Türkçe kelimeler kullanılarak yazıldığı söylenen bir kısım yazıları anlamakta güçlük çekeriz. Hatta Cumhuriyet Kanunlarını anlamak için yanımızda bir tercüman lazım esprisini hangimiz yapmadık bugüne kadar…

“Bilgisayara bilgisayar diyenden Allah razı olsun” sözümüzü hatırlatarak, özellikle teknoloji ürünleri ve bunların ifadelerinin dayatılmasını ne yazık ki önleyemiyoruz. Kişisel gayretler yetmiyor ve bizler de bu kelimeleri kullanmaya mecbur kalıyoruz.

Bütün bu yazıyı sadece çaresizliğimizi ifade etmek amacıyla da yazmadık elbette… Zaman zaman bazı illerimizde düzenlenen Türkçe kampanyalarına imrenmemek elde değil. Öyleyse TÜRKİYEMİZİ TÜRKÇE levhalarla donatılmış görmek hangimizi memnun etmez.

Sizlerde daha hassas olabileceğinizi umuyorum ki bunu Türkiyemiz ve Türkçemiz için yapmamız gerekliliğine inanıyorum....Bizler umursamazsak bunun sonu yok arkadaşlar elbet bize fazlasıyla zararı dokunacaktır...

"Türk milletinin dili, Türkçe'dir. Türk dili dünyada en güzel, en yaygın ve en kolay olabilecek bir dildir. Onun için her Türk, dilini çok sever ve onu yükseltmek için çalışır. Bir de Türk dili, Türk milleti için mukaddes bir hazinedir. Çünkü Türk milleti, geçirdiği
nihayetsiz badireler içinde, ahlakının, ananelerinin, hatıralarının, menfaatlerinin, velhasıl bugün, kendi milliyetini yapan her şeyin dili sayesinde muhafaza edildiğini görüyor. Türk dili, Türk milletinin kalbidir, zihnidir."

"Türk dili, Türk ulusu için kutsal bir hazinedir. Çünkü Türk ulusu, geçirdiği sayısız sarsıntılar içinde ahlakının, erdemlerinin, gelenek
ve göreneklerinin, anılarının, kendi yararlarının kısacası bugün kendi ulusallığını oluşturan her şeyin diliyle korunduğunu görüyor. Türk dili, Türk ulusunun yüreğidir, belleğidir"

"Millî his ile dil arasındaki bağ çok kuvvetlidir. Dilin millî ve zengin olması millî hissin inkişafında başlıca müessirdir. Türk dili, dillerin en zenginlerindendir; yeter ki bu dil, şûûrla işlensin. Ülkesini, yüksek istiklâlini korumasını bilen Türk milleti, dilini de yabancı diller boyunduruğundan kurtarmalıdır."

Mustafa Kemal ATATÜRK

kaynak:http://www.addgenclik.org/

Düzenleyen Tuğhan Akbaşak - 29.Eylül.2008 Saat 15:18
Yukarı Dön
erdemkozan Açılır Kutu Gör
Yeni Üye
Yeni Üye
Simge

Aktif Durum: Aktif
Gönderilenler: 17
  Alıntı erdemkozan Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 14.Ağustos.2009 Saat 20:20
Konuya farklı bir açıdan bakarsak; alfabelerin dilin gelişimindeki önemini vurgulamak yanlış olmayacaktır.

Tarihsel gelişimi içinde dilimiz Türkçe, farklı alfabelerle kullanılma alanı bulmuştur. Orta Asya' daki ilk dönemde kendi icadımız olan Orhun/Göktürk Alfabesini kullandık, ki bu dönem Türkçenin en arı dönemidir. Türkçe içinde yabancı sözcükler neredeyse yok gibidir. Ancak ne zaman başka ulusların alfabelerini benimsemeye başladık, işte o zaman Türkçe kolayca etkileşmeye uygun hale geldi. Bunu Arap alfabesini kullandığımız döneme bakarak çok rahat anlayabiliriz ki o dönem Türkçenin Arap ve Fars dilleriyle oldukça etkileşimde olduğu dönemdir.

Büyük Atatürk bu nedenledir ki Harf Devrimini yapmıştır. Dönemin çağdaş uluslarına ayak uydurabilmek için Latin alfabesi uygun görülmüştür. Bu değişim, evet Arap ve Fars etkisinden kurtulmayı sağlamış, Türkçemizde büyük bir öze dönüş başlatmıştır ama, Türkçemizi bu kez de Latin alfabesini kullanan Batılı ulusların dilleriyle etkileşime açık hale getirmiştir. Nitekim günümüz Türkçesinin durumu da ortadadır...

Aslında hangi alfabeyi kullanırsanız kullanın, eğer ulusça dilinizi koruma iradesine sahipseniz bunların hiçbiri başınıza gelmeyecektir. Fakat bunun için ulusal bir bilince sahip olmak şarttır. Bizde de artık ulusal bilinçten eser kalmadığı için benim önerim Göktürk Alfabesinin yeniden kullanılmaya başlanmasıdır. Bu çok uç bir fikir olarak görülebilir ama, eğer kesin bir çözüm isteniyorsa başvurulabilir bir seçenektir. Çünkü Göktürk Alfabemizde Türkçe olmayan sözcüklerin yazımı imkansız gibidir. Böylece Türkçe konuşup yazma zorunluluk haline gelecektir. Bugün Rusya' nın inatla Kiril alfabesini kullanmasının nedeni de budur. Çünkü ulusal bilince sahip Rus insanı, alfabesini değiştirdiğinde başına gelecekleri bilmektedir, tıpkı Yunanistan gibi...

Arkadaşlarım,
İngilizce denilen dil evrensel bir dil değildir. Aksi yalan, dolandır. Bağımsız olmayan ülkelere yapılan bir komplodur. Herkes harıl harıl kendi dilini konuşmakta, geliştirmekte iken bu yalana inanmak sadece vakit kaybıdır. En basitinden, bugün uluslararası bir konferansta bütün dillerin kulaklıkla anındaçevirisi yapılırken Türkçe çeviri yapılmıyor olması herşeyi açıklamaktadır:
Eğer kendinize saygı duymuyorsanız kimse duymaz!

Düzenleyen erdemkozan - 14.Ağustos.2009 Saat 20:22
denizlerimizi koruyalım...Şimdi!
Yukarı Dön
terapist Açılır Kutu Gör
Yönetici
Yönetici
Simge

Gönderilenler: 1491
  Alıntı terapist Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 16.Kasım.2009 Saat 08:50
Dilimizi iyi bilmeden ve düzgün konuşamadan yapabileceklerimiz saçmalamaktan öteye geçemeyecektir...
Yukarı Dön
M.Yavrutürk Açılır Kutu Gör
Yeni Üye
Yeni Üye
Simge

Gönderilenler: 34
  Alıntı M.Yavrutürk Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 16.Aralık.2009 Saat 16:27
Zaten toplum olarak hiçbir konuda anlaşamıyor,büyük bir hızla ortak paydalarımızı kaybediyoruz.Bir de dilimizi kaybedersek.....Allah etmesin diyorum.
Yukarı Dön
bekir Açılır Kutu Gör
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye
Simge

Gönderilenler: 623
  Alıntı bekir Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 18.Aralık.2009 Saat 21:59
Amin.
b.y.
Yukarı Dön
smt-gnr Açılır Kutu Gör
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye
Simge

Gönderilenler: 143
  Alıntı smt-gnr Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 19.Ocak.2010 Saat 21:42
O yüzdendir ki; ben, kendimi sizlerin eğitimci ellerinize bırakıyorum. Hocam :D
    @@@@ baleva @@@@
        +smt-gnr+
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums® version 9.50 [Free Express Edition]
Copyright ©2001-2008 Web Wiz

Bu Sayfa 0,156 Saniyede Yüklendi.