Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

se

Nereden Yazdırıldığı: Tiyatro yaşamın aynasıdır...
Kategori: 11 - HEPİMİZ İÇİN
Forum Adı: İlginç..şeyler..
Forum Tanımlaması: Küçük İlginçlikler
URL: http://forum.tiyatroterapi.com/forum_posts.asp?TID=1434
Tarih: 06.Mayıs.2024 Saat 15:41
Program Versiyonu: Web Wiz Forums 9.50 - http://www.webwizforums.com


Konu: se
Mesajı Yazan: smt-gnr
Konu: se
Mesaj Tarihi: 08.Kasım.2009 Saat 02:16
 
   Aslında benim buraya yazmak istediğim; yıllardır ismini bildiğimiz ama hikayesini öğrenmeyi pekde düşünmediğimiz "sezar salata"sı hakkında bilgi vermek için yazdım. ismi nerden gelmiş olabilirki? bu ünlü salatanın !!! Belki merak edenlerimiz vardır???

   

http://yemeklazim.blogspot.com/2009/05/sezar-salata-borrdo.html - Tavuklu Sezar Salata @ Borrdo



Borrdo'daki Sezar Salata'dan önce Sezar Salata'nın hikayesini biraz anlatmak istiyorum. Caesar Cardini adında İtalya doğumlu bir Meksikalı, kızının anlattığına göre 4 Temmuz 1924'teki yoğunluk sırasında azalan mutfak malzemeleri yüzünden daha önce yapmadığı bir salata yapıyor ve Sezar Salata ortaya çıkıyor. Üç iddia daha var; Cardini Tijuana'daki bir yemek yarışması için bu salatayı icat ediyor ve birinci oluyor, diğer iddia Cardini'nin bu salatayı bir grup Hollywood yıldızının haftasonu partisi sonrası için hazırladığını söylüyor, diğer iddia ise Cardini'nin kardeşi Alex'in, acelesi olan bir grup havacı için yaptığı ve adını "Aviator's Salad" koyduğu ama daha sonra "Caesar's" restoranında Cardini'nin ortağı olunca isminin değiştiği yönünde. Ben şahsen kızına inanmayı seçiyorum. :) Resimde, salatanın icat edildiği Tijuana'daki restoranın 1924'teki halini görebilirsiniz.

http://3.bp.blogspot.com/_SJIv5crM2ck/SgwLhGQ4fSI/AAAAAAAAAGw/J3xUdD9ixig/s1600-h/Caesars_original_or_hotel_restaurant_-_Tijuana_c.1930.jpg">
Gelelim Sezar Salata'nın içindekilere. Cardini'nin daha sonradan restoranını taşıdığı Hotel Caesar'ın dediğine göre Orjinal Sezar Salata'nin içindekiler şu şekilde:
- Marul (Romaine lettuce)
- Zeytinyağı
- Hardal
- Sarımsak
- Tuz
- Taze Öğütülmüş Karabiber
- Sirke
- Limon Suyu
- Worcestershire sosu
- Çiğ yumurta
- Parmesan Peyniri
- Kıtır Ekmek (Krouton - Crouton)

Birkaç ilginç nokta görmüşsünüzdür malzemelerde. "Coddling" diye bir terim var İngilizce'de. Yumurtayı meyvayı vb. kaynama noktasının az altında suda pişirmeye deniliyor. Yumurtaların ya çiğ, ya da 'coddle edilmiş' halde olması lazım. Çiğ yumurta, günümüzde bazı sağlık endişeleri yüzünden genelde tercih edilmiyor. Bloody Mary'nın asıl tadını veren Worcestershire sosu da konuluyor orjinal tarife göre. Bu aslında İngilizlerin av etleri için kullandığı içinde Sirke, Pekmez, Ançuez, Soğan, Sarımsak vb. şeylerin olduğu bir sos. Şimdiye kadar Worcestershire sosu olan bir Sezar Salata hiç yemedim, nasıl olur açıkcası bana şüpheli geldi. :) Onun dışındaki malzemeler, zaten yenildiği zaman rahat anlaşılabilecek şeyler. Farkettiyseniz, ızgara tavuk yok, domates yok, mayonez yok, veya maruldan başka ot yok. Ama Sezar Salata'yı nerede yerseniz yiyin, bu ekler illaki gelir.

http://4.bp.blogspot.com/_SJIv5crM2ck/SgwRzClFBxI/AAAAAAAAAHA/YZzr44hLk4k/s1600-h/Image065.jpg">

-------------
    @@@@ baleva @@@@
        +smt-gnr+



Cevaplar:
Mesajı Yazan: Yeda
Mesaj Tarihi: 08.Kasım.2009 Saat 14:38
Kurban olayım yurdumun çoban ve mevsim salatasına diye başlasam da söze paylaşım için teşekkürler...



Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums® version 9.50 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2007 Web Wiz - http://www.webwizguide.com