Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

RAHMİ M. KOÇ MÜZESİ

Nereden Yazdırıldığı: Tiyatro yaşamın aynasıdır...
Kategori: 7 - DİĞER KÜLTÜR VE SANAT DALLARI
Forum Adı: Müzeler
Forum Tanımlaması: Ülkemizden ve Dünyadan önemli örnekler
URL: http://forum.tiyatroterapi.com/forum_posts.asp?TID=1603
Tarih: 29.Mart.2024 Saat 09:35
Program Versiyonu: Web Wiz Forums 9.50 - http://www.webwizforums.com


Konu: RAHMİ M. KOÇ MÜZESİ
Mesajı Yazan: terapist
Konu: RAHMİ M. KOÇ MÜZESİ
Mesaj Tarihi: 19.Şubat.2010 Saat 11:55

    RAHMİ M. KOÇ MÜZESİ
Telefon:0212 369 66 00 -01-02
Fax: 0212 369 66 06
E-mail: http://rmkmuseum@koc.com.tr - rmkmuseum@koc.com.tr
Web: http://www.rmk-museum.org.tr - www.rmk-museum.org.tr
İlçe: Eyüp
Adres: Hasköy Caddesi No:5 Hasköy İstanbul
Haritadaki yeri için tıklayın...

Rahmi M. Koç Müzesi, eski İstanbul`un merkezinde Haliç Kıyılarında, iki tarihi binaya sahiptir. Endüstriyel arkeolojinin örneği olan bu binalar belki de içerisinde sergilenen endüstriyel

objelere ev sahibi olabilecek en uygun mekanlardır.

Rahmi M. Koç Müzesi, Lengerhane Binasında kurulmuştur. 1991 yılında alınan Lengerhane Binasının restorasyonu Garanti Koza firması tarafından yapılmıştır. Orijinal binaya camlı bir rampa ile geçilen yeraltı galerisi ilave edilmiş ve Aralık 1994`de açılmıştır. Müzenin ilk bölümünün süratle büyümesi ile 1996 yılında Haliç`in kıyısında, Lengerhane Binasının tam karşısında, bir harabe olarak duran Hasköy Tersanesi alınmıştır. 14 terk edilmiş bina ve tarihi kızak orijinaline sadık kalınarak restore edilmiş, ve müzenin ikinci kısmı Temmuz 2001`de açılmıştır. Müze halihazırda 11.250 m2`lik kapalı alana sahiptir.

                      SERGİLENENLER

Karayolu Ulaşımı:
Müzemizin en sevilen bölümü olan bu bölümde karayolu ulaşımının asırlar boyu gösterdiği gelişim ve sunduğu farklı olanaklar; 1753 tarihli at arabasından 1976 model Daimler Limousine`e: minik çocuk bisikletlerinden Magirus-Deutz itfaiye arabasına kadar birçok araç ile gösterilmektedir. 40`dan fazla otomobil ve ticari araç 10 motosiklet, kaliteli bir antika bisiklet koleksiyonu ve iki adet önemli buharlı silindir vardır.

Raylı Ulaşım:
Trenlerin özellikle buharlı olanlarının büyüleyici bir yönü vardır. Kuşkusuz her çocuk, çocukluğunun bir döneminde bir tren sürmek veya en azından oyuncak bir tren setine sahip olmak istemiştir. Müzede içimizdeki çocuğu mutlu edebilecek, ufak dar hat tren modelinden, 76 tonluk Prusya yapımı G10 buharlı lokomotifine, başka bir dar hat lokomotifinden elektrikli tramvaya ve Tünel makinası ve vagonlarına kadar bir çok eser yer almaktadır.

Denizcilik:
Rahmi M. Koç`un özel ilgi alanı olduğundan müzemizde denizcilikle ilgili eserlere geniş yer verilmiştir. Denizcilik koleksiyonu içerisinde Liman 2 buharlı römorkörü, Tekel 15 Takası, Boğaziçi gezinti kayıkları serisi, kayıklardan okyanus teknelerine kadar birçok deniz aracının yanı sıra çıpa, telegraf, dürbün, makaralar gibi yüzlerce gemi donatım malzemesinden, sekstant, oktant, kum saatleri ve göstergeler gibi dekoratif denizcilik aletleri yer almaktadır.

Havacılık:
Kim kuşlar gibi uçmayı hiç hayal etmemiştir? Bu kavram Daedalus ve İcarus`un efsanesi kadar eskidir ve Hezarfen Ahmet Çelebi`nin 17. yüzyıl ortalarında Galata Kulesi`nden Üsküdar`a uçmasıyla gerçekleşmiştir. 20. yüzyıl Türk havacılığı 2 kişilik eğitim uçağından, klasik bir DC-3 ve Mach2+ Lockheed Starfighter`a uzanan eserler yelpazesi ile tanıtılmaktadır. Ayrıca kurtarılmış bir B-24 uçağı gövdesi ve uçak motorlarını da içeren daha ufak objelerden oluşan bir koleksiyon vardır.

Mühendislik:

Genç James Watt kaynayan çaydanlığın kapağını kapalı tutmaya çalışırken başlattığı devrimin boyutlarının farkında değildi. Buhardan önce dünya insan, hayvan, rüzgar veya suyun gücünden yararlanıyordu. İlk buhar makinaları sabit ve çok büyük idi. Kayışlar yardımıyla pompa istasyonlarının ve fabrikaların güç kaynağı olarak çalışıyorlardı. Sonra hareketli hale geldiler ve zamanla gaz, benzin veya dizelle çalışan daha ekonomik güç istasyonları bunların yerine geçti. Müzede çalışan modellerden 20` yüksekliğinde üç pistonlu dev gemi buhar makinasına kadar geniş çapta mühendislik örnekleri vardır.

İletişim:
Modern yaşamda iletişim kadar dramatik bir gelişim gösteren ve hayatımızı bu denli değiştiren çok az etken vardır. Bundan yaklaşık 120 yıl önce biriyle haberleşmenin tek yolu mektuptu ve onun da cevabını almak haftalar alıyordu. Şimdi ise her yerden cep telefonu ile istediğimiz kişiyle direkt olarak konuşabiliyoruz. Bu devrim, kodlu olarak sinyaller gönderebilen telgrafla başladı ve sözlü iletişim 1873`de telefonun icadına kadar mümkün olamadı. İkinci büyük aşama Marconi tarafından 1896`da icat edilen kablosuz telefondu. Bu arada görüntüleme teknolojisi iki paralel yolda ilerledi - normal kamera ve filmler için kimyasal ve televizyon ve internet için dijital.

Bilimsel Aletler:

Bilimsel ve pratik sebepler için üretilen aletler arasındaki sınır belirgin değildir. Dolayısıyla koleksiyonumuzda da hava pompası, sekstant ve sürgülü hesap cetveli gibi birçok farlı alet vardır. Eski aletlerin müzecilik açısından avantajlı yönlerinden biri, günümüz "kara kutu"larına kıyasla nasıl çalıştıklarını görmenin mümkün olmasıdır. Aşağıdaki Wimshurst makinasında olduğu gibi temelde yatan prensibi anlamak güç olsa da parçalar arasındaki mekanik interaksiyonu çözmek herkese basit gelir.

Modeller ve Oyuncaklar:
Kurucumuz Sn. Rahmi M Koç`un yaşam boyu modeller ve minyatürlere olan merakı sayesinde bu konuda bir çoğu Lengerhane binasında ve ufak bir bölümü Hasköy Tersanesi`nde sergilenmekte olan zengin bir koleksiyon vardır. Müzede başarılı otomobil, kamyon, gemi, yat, lokomotif ve at arabaları modellerinin yanı sıra sabit çalışan motor modelleri de mevcuttur. Ayrıca bir bölümü Oyuncakçı Dükkanı`nda sergilenmekte olan çağlar boyu oyuncaklardan oluşan zengin ve önemli bir koleksiyona sahiptir.

Dene-Öğren:

Eğitim, sorumluluğunu bilen bir müzenin en önemli görevlerinden biridir ve gururla söyleyebiliriz ki ziyaretçilerimizin %60`ı öğrencidir. Aslında koleksiyonumuzun tümü eğiticidir ancak bazı sergi ve etkinlikler çocukların eğlenirken öğrenmelerini sağlamak üzere tasarlanmışlardır.

Geleneksel Dükkanlar: Müzenin en ilginç yerlerinden biri olan dükkanlar, çekici bir cadde üzerinde yer almaktadır. Yeni yapılan bu cadde özellikle küçük objeleri barındırmasına rağmen en etkileyici koleksiyona sahip dükkanları barındırır, bunların arasında, bilimsel aletler dükkanı , ayakkabıcı, demirci, gemi donanımı, eczane ve tabii ki oyuncakçı bulunmaktadır!

Müze Mağazası: Müze ve çevresi ile ilgili birçok hediyelik eşya satışa sunulmuştur. Kalemler, kartpostallar, anahtarlıklar gibi cep harçlığı ile alınabilecek ürünlerin yanısıra, deri cüzdanlar, İznik Çinisi tabaklar, değişik konulu kitaplar ve müzemizdeki objeleri andıran modelleri de satın almanız mümkündür. Logomuz olan bisikletten, bizim tarafımızdan hazırlatılmış sanat eserlerine kadar bir çoğu Rahmi M. Koç Müzesine özeldir.

Halat Restaurant:
Tarihi Haliç kıyısında yer alan dayanılmaz Akdeniz mutfağı ve yerli yabancı şarap seçeneklerini misafirlerinin beğenisine sunmaktadır. Büyülü bir deneyim için bir yaz akşamı gelip deniz kenarındaki terasta Haliç`i seyrederek yemek yiyebilirsiniz.

Müzeye Ulaşım:
Otobüsler: 47 Eminönü - Alibeyköy Hattı, 54 HM Hasköy - Mecidiyeköy Hattı, 54 HT Hasköy - Taksim Hattı
Minibüs: Şişhane - Alibeyköy Hattı

Açılış Kapanış Saatleri:
Müze Salı-Pazar günleri arasında aşağıdaki saatlerde açıktır: Salı - Cuma: 10:00-17:00, C.tesi - Pazar: 10:00-19:00
Giriş Ücretleri:
Yetişkin: 10 TL . (denizaltı): 4 ytl, Öğrenci: 5 TL (denizaltı): 2.5 ytl
Denizaltı girişleri hariç, müze gezi ücretlerinde 10 kişi ve üzerindeki gruplar için yaklaşık %20 indirim uygulanır.
Denizaltı gezilerimiz belirli saatlerdedir. Lütfen önceden yer ayırtınız. Geziler en fazla 12 kişiyle yapılabilmektedir.




Cevaplar:
Mesajı Yazan: terapist
Mesaj Tarihi: 19.Şubat.2010 Saat 12:30
MÜZEDEN FOTOĞRAFLAR
http://picasaweb.google.com.tr/terapiart/OTOMOBILLER# - OTOMOBİLLER

http://picasaweb.google.com.tr/terapiart/FENERBAHCEVAPURUVEMAKETDENIZARACLARISERGISI# - FENERBAHÇE VAPURU VE MODEL DENİZ ARAÇLARI SERGİSİ

http://picasaweb.google.com.tr/terapiart/ULUCALIREISDENIZALTISI# - ULUÇALİ REİS DENİZALTISI

http://picasaweb.google.com.tr/terapiart/DC3VEOZELMUZIKALETLERI# - DC 3 UÇAĞI VE ÖZEL MÜZİK ALETLERİ

http://picasaweb.google.com.tr/terapiart/BUHARLIMAKINALARATATURKUNTRAKTORU# - ATATÜRK'ÜN TRAKTÖRÜ, BUHARLI MAKİNALAR, ÖZEL ARAÇLAR

http://picasaweb.google.com.tr/terapiart/MOTORSIKLETBISIKLETKIZAKLARVEATARABALARI# - MOTORSİKLET, BİSİKLET,ÇOCUK OYUNCAK VE ARABALARI, KIZAKLAR




Mesajı Yazan: terapist
Mesaj Tarihi: 19.Şubat.2010 Saat 12:48




Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums® version 9.50 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2007 Web Wiz - http://www.webwizguide.com