se |
Yanıt Yaz |
Yazar | |
smt-gnr
Kıdemli Üye Kayıt Tarihi: 23.Ocak.2009 Konum: öğrenci Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 143 |
Alıntı Cevapla
Konu: se Gönderim Zamanı: 08.Kasım.2009 Saat 02:16 |
Aslında benim buraya yazmak istediğim; yıllardır ismini bildiğimiz ama hikayesini öğrenmeyi pekde düşünmediğimiz "sezar salata"sı hakkında bilgi vermek için yazdım. ismi nerden gelmiş olabilirki? bu ünlü salatanın !!! Belki merak edenlerimiz vardır??? Tavuklu Sezar Salata @ BorrdoBorrdo'daki
Sezar Salata'dan önce Sezar Salata'nın hikayesini biraz anlatmak
istiyorum. Caesar Cardini adında İtalya doğumlu bir Meksikalı, kızının
anlattığına göre 4 Temmuz 1924'teki yoğunluk sırasında azalan mutfak
malzemeleri yüzünden daha önce yapmadığı bir salata yapıyor ve Sezar
Salata ortaya çıkıyor. Üç iddia daha var; Cardini Tijuana'daki bir
yemek yarışması için bu salatayı icat ediyor ve birinci oluyor, diğer
iddia Cardini'nin bu salatayı bir grup Hollywood yıldızının haftasonu
partisi sonrası için hazırladığını söylüyor, diğer iddia ise
Cardini'nin kardeşi Alex'in, acelesi olan bir grup havacı için yaptığı
ve adını "Aviator's Salad" koyduğu ama daha sonra "Caesar's"
restoranında Cardini'nin ortağı olunca isminin değiştiği yönünde. Ben
şahsen kızına inanmayı seçiyorum. :) Resimde, salatanın icat edildiği
Tijuana'daki restoranın 1924'teki halini görebilirsiniz. Gelelim
Sezar Salata'nın içindekilere. Cardini'nin daha sonradan restoranını
taşıdığı Hotel Caesar'ın dediğine göre Orjinal Sezar Salata'nin
içindekiler şu şekilde: - Marul (Romaine lettuce) - Zeytinyağı - Hardal - Sarımsak - Tuz - Taze Öğütülmüş Karabiber - Sirke - Limon Suyu - Worcestershire sosu - Çiğ yumurta - Parmesan Peyniri - Kıtır Ekmek (Krouton - Crouton) Birkaç
ilginç nokta görmüşsünüzdür malzemelerde. "Coddling" diye bir terim var
İngilizce'de. Yumurtayı meyvayı vb. kaynama noktasının az altında suda
pişirmeye deniliyor. Yumurtaların ya çiğ, ya da 'coddle edilmiş' halde
olması lazım. Çiğ yumurta, günümüzde bazı sağlık endişeleri yüzünden
genelde tercih edilmiyor. Bloody Mary'nın asıl tadını veren
Worcestershire sosu da konuluyor orjinal tarife göre. Bu aslında
İngilizlerin av etleri için kullandığı içinde Sirke, Pekmez, Ançuez,
Soğan, Sarımsak vb. şeylerin olduğu bir sos. Şimdiye kadar
Worcestershire sosu olan bir Sezar Salata hiç yemedim, nasıl olur
açıkcası bana şüpheli geldi. :) Onun dışındaki malzemeler, zaten
yenildiği zaman rahat anlaşılabilecek şeyler. Farkettiyseniz, ızgara
tavuk yok, domates yok, mayonez yok, veya maruldan başka ot yok. Ama
Sezar Salata'yı nerede yerseniz yiyin, bu ekler illaki gelir. |
|
@@@@ baleva @@@@
+smt-gnr+ |
|
Yeda
Moderatör Kayıt Tarihi: 15.Eylül.2008 Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 55 |
Alıntı Cevapla Gönderim Zamanı: 08.Kasım.2009 Saat 14:38 |
Kurban olayım yurdumun çoban ve mevsim salatasına diye başlasam da söze paylaşım için teşekkürler...
|
|
Yanıt Yaz |
Forum Atla | Forum İzinleri Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma Kapalı Forumda Cevapları Silme Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme Kapalı Forumda Anket Açma Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma |